EN HISTORISK BYDEL

En historisk bydel med rødder helt tilbage til 1895

Rugårdsvej strækker sig i dag mange kilometer gennem Odense og ud i oplandet vest for byen. Men netop den knap halve kilometer af Rugårdsvej, hvor Slagteribyen nu bliver bygget, har en helt særlig historie. For her på Rugårdsvej 5 til 7 har der været slagteri siden 1895, da Odense Exportslagteri bliver etableret, og helt frem til 2006, hvor Danish Crown lukkede døren til slagtehallen sidste gang.

I de mere end 100 år har stedet været kendt for at levere kød, delikatesser, frugt og grønt til hele Danmark og til danskernes højtider. På den måde var slagteriet i mange år med til at skabe den gode stemning omkring måltidet. Derfor skal der nu igen være fællesskab og liv på den historiske slagterigrundt midt i Odense med smagen af Danmarks Have og de historiske æblesorter.

Læs om området

Opdag farver, tapet og tegninger, der viser Slagteribyens historie

Fortiden er gjort tydelig flere steder i Slagteribyen: De oprindelige rødstensbygninger og deres stemningsfulde ornamenter ud mod Rugårdsvej er bevaret og rummer snart det nye fælleshus. Indvendigt er de originale farver på vægge, mure og gulve fundet frem og brugt igen, så lokalerne har lighed med tidligere tider, men i en moderne fortolkning.

Og i fælleslokalerne kan du flere steder møde et specialdesignet tapet med dyr i mennesketøj. Inspirationen til de mange dyremotiver har vi fundet i netop Victoriatiden, hvor man begyndte at tegne dyr i mennesketøj som en humoristisk ting, så på den måde genfortæller tapetet historien om de mange dyr på en kreativ måde.

Da Odense forsynede hele landet med frugt som ’Danmarks have’

De kystnære egne af Fyn er nogle af de mildeste områder, vi har i Danmark. Det betyder, at Fyn – og Odense – altid har været blandt landets bedste områder til frugtavl.

Derfor blev der allerede i 1906 opført en konservesfabrik mellem de mange slagtehaller hos Odense Exportslagteri. Her kom der dagligt frugt og grønt ind fra hele det fynske opland, som blev syltet, kogt og lagt på konservesdåser. Bagefter blev frugten kørt ud til hele landet og solgt. Det er netop det, der har givet både Fyn og Slagteribyen tilnavnet ’Danmarks have’. Og det er herfra, vi har fundet de oprindelige, historiske æblesorter, som du nu igen kan gå ned i gårdrummet og dufte, plukke og smage.

LEDER DU EFTER ET NYT HJEM? KONTAKT OS

Vil du vide mere om projektet kan du skrive til os her. Du vil blive kontaktet inden for 24 timer.

 

For mere information:

+4533 33 03 33
[email protected]

Generel kontakt
crosschevron-down

Denne browser understøttes ikke længere

Du skal skifte til en moderne browser, før funktionerne på hjemmesiden virker.

Vi anbefaler at bruge en af de moderne browsere: Google Chrome eller Microsoft Edge. En af disse er sikkert allerede installeret på din computer, ellers kan du hente dem her:

Det er under alle omstændigheder på tide at skifte, da Microsoft pr. 31. december 2019 ikke længere understøtter Internet Explorer. At surfe nettet via Internet Explorer udgør dermed en sikkerhedsrisiko for din computer og dit data.